Občanské sdružení PINOKIO, o.s.
Jsem Pinokio, sám své tělo nerozhýbu, ale mohu dělat velké pokroky a mám jasné cíle.
Míša z Prahy Zpět na úvod

Ahoj, jsem Míša z Prahy...

Míša je 7letá drobná usměvavá dívenka, která se narodila předčasně. Start do života pro ni nebyl tak lehký jako pro zdravé miminko. Michalka má 11letou sestřičku Anetku, maminku, která o ni celodenně pečuje a tatínka, který zajišťuje příjem pro rodinu.

Nynější diagnóza

DMO kvadrupareza na podkladě cystické periventrikulální leukomalacie (nález na mozku)

Terapie a rehabilitace

Míša od narození cvičí Vojtovu metodu a od 18 měsíců jezdíme 1x-2x ročně do lázní. Postupně jsme začali přidávat další rehabilitační metody s ohledem na její zdravotní stav. S její diagnózou je spojená vysoká nemocnost. Objevili jsme kouzlo hipoterapie, canisterapie, muzikoterapie, cvičení Bobath koncept, Synergickou terapii u paní Vodičkové a díky pravidelnosti a intenzivnosti rehabilitace se Míša každým dnem posouvá dál. Od 4let navštěvovala dva roky MŠ, kde si zvykala postupně, ale bez větších problémů. Nyní je v první třídě ZŠ a dělá velké pokroky v motorické oblasti, komunikaci a rozvoji celkově. Přesto potřebuje celodenní asistenci, dopomoc při oblékání, jídle, přesunech, osobní hygieně. Míša nechodí, leze po čtyřech, nesedí bez opory, nezvládá jemnou motoriku. Jezdí v mechanickém vozíku, má speciální židličku, vertikalizační stojan a cvičební stůl, k tomu zkouší jezdit na tříkolce LOPED a pořídili jsme i za dospělé kolo speciální „kolo“ i pro Míšu, kdy může šlapat sama, když zrovna sama chce a může.

Míša dnes

Michalka chodí na plavání 1x týdně do SK Kontakt na Strahově, kde učí plavat a relaxovat, rehabilitovat TP. Dále pak každý rok jezdí na lyže – MONOSKI a letos nám Míša řekla, že miluje lyže víc, než plavání, které do té doby bylo jedno z nejoblíbenějších. Dvakrát ročně jezdí na intenzivní pobyty hiporehabilitace. Se svou starší sestrou doma sledují videa a písničky, hrají hry na tabletu. Hrajeme doma často i deskové hry, do kterých je zapojena celá rodina, máme i hry se slovy – skládání slov z kostek, na kterých jsou jednotlivá písmena. Rády si hrají spolu s figurkami od lega, koníky, panenkami, na školu. Čteme pohádky, nebo příběhy z knížek, pravidelně večer, ale někdy i přes den, v zimním období, nebo při nemoci. O víkendu jezdí celá rodina na výlety do přírody, na kole. V zimě jsme zkoušeli s Míšou i bruslení na lední ploše. Chodíme i jako rodina společně plavat, nebo jen tak ven na zahrádku. Vzhledem k tomu, že bydlíme v panelovém domě, pořídili jsme si kousek od bytu pronájem zahrádky (Svaz zahrádkářů), kam chodíme odpočívat.

Míša pospíchala na svět a se stejnou vervou bojuje o svůj každodenní život. V posledním roce se hodně zlepšila, je to odměna za tvrdou práci, kterou už za svůj krátký život vykonala. Ještě jí ale čeká dlouhá cesta.

Kontaktní informace

Naši patroni

Esmedia
G-centrum
© ESMEDIA Interactive s.r.o.