Občanské sdružení PINOKIO, o.s.
Jsem Pinokio, sám své tělo nerozhýbu, ale mohu dělat velké pokroky a mám jasné cíle.
Barborka z Ostravy Zpět na úvod

Ahoj, jsem Barborka z Ostravy...

Barborka se narodila ve 38. týdnu těhotenství, jako dvojče svého bratra Daniela z bezproblémového těhotenství. 3 dny po porodu doktoři zjistili, že trpí kombinovanou srdeční vadou, Falottovou tetralogií. Barborka tedy musela podstoupit operaci ve dvou měsících života. Během operace bohužel došlo ke krvácení do mozku a na mozku se ji vytvořil subdurální hematom a korová atrofie, které způsobili problémy s pohybovým aparátem. Bohužel musí ještě v budoucnu podstoupit další operaci srdce.

Nynější diagnóza

DMO- centrální tonusová a koordinační porucha s pravostrannou prevalencí

Terapie a rehabilitace

Od operace Barborka víceméně denně rehabilituje. Rok cvičila 4x denně Vojtovu metodu a později jsme přešli na Bobath koncept.  Od 2 let navštěvovala dětský rehabilitační stacionář a nyní byla integrovaná do školky, kde dochází spolu se svým bratrem. Nápomocen jí je asistent pedagoga. Pravidelně dojíždíme 2x týdně na rehabilitace do Fyziobeskyd ve Frýdku- Místku a do Arcady v Ostravě- Porubě , kde také 3x ročně absolvujeme každodenní třítýdenní rehabilitaci. Dále dojíždíme na logopedii do Nového Jičína, 2x ročně podstupuje Klim-therapy v lázních Klimkovice, 1 x týdně navštěvuje ergoterapii, 2x ročně absolvuje týdenní hipoterapii na Q-Ranchi v Bezděkově a v Krkonoších. Snažíme se zajistit další aktivity, které by pomohly Barborce se postavit na vlastní nohy, což je momentálně, vzhledem ke svalové hypertonii a hypotonii nemožné.

Barborka dnes

Postupným každodenním cvičením se Barborka pohybuje přískoky, dostane se do vysokého kleku, ale bohužel hypertonie pravé nohy a hypotonie trupu ji nedovolí se postavit na vlastní nohy. Barborka je však velmi živá holčička a velmi ráda si hraje se svými vrstevníky. Má velice ráda jízdu na LOPEDU, je moc ráda venku, kde jezdí ve speciálním kočárku SPEKO. Ráda by se vždy podílela na všech aktivitách jako její vrstevníci.

Nyní je Barborce 5 let a je velmi aktivní dítě. Velice ráda chce sama překonávat překážky. Je ji nápomocen mechanický vozík, který ji umožňuje svobodu pohybu.

Kontaktní informace

Naši patroni

Esmedia
G-centrum
© ESMEDIA Interactive s.r.o.