Občanské sdružení PINOKIO, o.s.
Jsem Pinokio, sám své tělo nerozhýbu, ale mohu dělat velké pokroky a mám jasné cíle.
Alička z Hodkovic nad Popelkou Zpět na úvod

Ahoj, jsem Alička z Hodkovic nad Popelkou...

Alice se nám narodila v roce 2008 jako zdravá holčička a sestra Klárky, která je o tři roky starší. Bohužel do půl roku jí byla diagnostikovaná DMO s pravostrannou hemiparézou se zřejmě prenatální příčinou. A tím to všechno začalo.

Nynější diagnóza

DMO - dětská mozková obrna s pravou hemiparézou, cystické změny na mozku, oční vada

Ve čtyřech měsících života ji neurolog po rozsáhlém vyšetření diagnostikoval DMO a cystické změny na mozku. S tím je spojena oční vada a parézka ruky, prakticky celá pravá strana těla má zhoršenou funkci.

Terapie a rehabilitace

Začali jsme intenzivně rehabilitovat Vojtovou metodou a jezdit do Janských lázní, kam jezdíme dodnes 2x do roka. Následně jsme rehabilitaci rozšířili o hipoterapii při o.s. Svítání Liberec a 1x ročně jezdíme na intenzivní kurz hipoterapie při o.s. Caballinus. Pravidelně plaveme, používáme speciální ortézy pro zkvalitnění pohybu ruky, docházíme na logopedii, pleoptiku (léčení tupozrakosti), synergicko-reflexní terapii, ergoterapii a balanční cvičení. Rehabilitace je pro ni celoživotní úděl a dále pokračujeme.

Na jaře 2013 podstoupila operaci achilovky při FN v Brně s následnou rehabilitací.

Alička dnes

Nyní je z ní už veliká školačka a navštěvuje druhou třídu Základní školy v Hodkovicích nad Mohelkou. Je integrovaná s úpravou učebního plánu a doplněním reedukační výuky. Protože její ochrnutí je spastické a také trvalé, je důležité cvičit celý život. Proto navštěvujeme dvakrát týdně hipoterapii přímo u nás v místě bydliště. Doplňujeme jednou týdně fyzioterapií a měsíčně kraniosakrální terapií a logopedií.

Vše jde dobře, Alice je moc šikovná a chytrá holka a má skvělou ségru, která je pro ní obrovskou motivací. Žijeme samy v Radimovicích vedle zámku Sychrov. Je tu krásně, i když všude dojíždíme a všechno máme daleko. Ale my to dáme :-)

Kontaktní informace

PINOKIO, o. s.
Horní náměstí 285/8
77900 Olomouc

skrivankova@g-centrum.cz

Bankovní spojení

Česká spořitelna, a.s. - pobočka Olomouc
číslo účtu: 3430774309/0800 IBAN CZ27 0800 0000 0034 3077 4309
BIC GIBACZPX

Naši sponzoři

Lesy ČR Gyneko.cz Dobré místo pro život Mgr. Jana Foldynová Tameh Porr

Naši patroni

Esmedia G-centrum
© ESMEDIA Interactive s.r.o.